• 13
    MAJ 2025

  • Kategoria:Ogłoszenia UTW

    Wykład mgr Aleksandry Molendowskiej dot. Medycyny Naturalnej

Kolejny wykład mgr Aleksandry Molendowskiej z cyklu Medycyny Naturalnej pt.: „Toksyczne dodatki w żywności dla zdrowia dzieci i dorosłych”.

Niestety dzisiaj niemal we wszystkich produktach żywnościowych można znaleźć substancje, które mają szkodliwe działanie na organizm człowieka.

Chemia w żywności jest o tyle niebezpieczna, że poza reakcjami alergicznymi może kumulować się w organizmie i zwiększać ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób w tym przyczyniać się do powstawania nowotworów.

Do związków niebezpiecznych należą przede wszystkim syntetyczne konserwanty, barwniki, emulgatory, regulatory kwasowości, środki spulchniające oraz substancje stabilizujące i zagęszczające. Dzięki tym związkom żywność wygląda nie tylko atrakcyjnie, ale może być dłużej przechowywana.

Chociaż substancje te są dozwolone ustawowo w określonych ilościach, dodawanie ich do produktów spożywczych budzi wiele kontrowersji. Dlatego też kupując artykuły spożywcze bardzo uważnie czytajmy etykiety, sprawdzając skład danego produktu.

Wykłady te były bardzo ciekawe i pouczające. Pozyskane informacje warto zastosować w swoim odżywianiu.

I za to bardzo dziękujemy Pani mgr. Aleksandrze Molendowskiej.